Organizacija venčanja bez stresa – iskustvo jedne mlade

Da li ste se ikada pitali da li je moguće organizovati venčanje bez stresa u današnje vreme? Koliko je zaista potrebno vremena, truda, planiranja, i ultimativno, energije za jedan tako bitan događaj? I kako to nekim budućim mladama polazi za rukom da Dan svog venčanja planiraju bez ikakvih trzavica i naročite žurbe?

Kako biste shvatili da je i tako nešto moguće, odlučili smo da vam prenesemo iskustvo jedne mlade koja je, iz prve ruke, prepričala čitav proces organizacije svog najvažnijeg dana u životu. Od toga koji će bend za svadbe da joj svira, do najsitnijih detalja oko dekoracije i poklona za svoje goste, i njenih ličnih razmišljanja, evo kako je to izgledalo!

Iskustvo jedne mlade iz prve ruke – „Kako sam organizovala svadbu bez stresa“?

Kao buduća nevesta koja je odlučila da stane na ludi kamen i priredi veselje za 200 gostiju, želim podeliti svoje iskustvo sa vama. Nakon što sam izgovorila rečenicu „Nikada se ne želim udati, to je prava noćna mora“, bila sam prijatno iznenađena koliko je naše venčanje proteklo bez stresa i problema. Najvažnije od svega, bilo je toliko lepo da je zaista postao najlepši dan u našim životima.

Sada, kada je prošlo dovoljno vremena da nismo imali problema sa simptomima korone, mogu slobodno da napišem ovaj tekst i podelim nekoliko korisnih saveta za organizaciju venčanja bez nepotrebnih stresova.

Veridba neposredno pred Korone

Verili smo se u januaru 2020. godine, pre nego što je korona postala aktuelna. Planirali smo venčanje za novembar iste godine. Motivisani razgovorima o našem budućem zajedničkom životu i mojim 30. rođendanom sledeće godine, odlučila sam se angažovati za najskuplji program mršavljenja i prestala sam piti alkohol (bar do novembra). Takođe, počela sam aktivno planirati naše venčanje.

Znali smo da želimo proslaviti svoje venčanje, ne zato što se od nas očekivalo, već zato što smo tako želeli. Naše rođake smo retko viđali, uglavnom na sahranama, i želeli smo da se okupimo u veselijem okruženju.

Veridba mladog para
Veridba mladog para

Pronalazak savršenog prostora

U februaru smo pronašli savršen prostor – novi restoran nedaleko od našeg stana, dovoljno prostran za sve naše goste, ali ne prevelik. Najvažnije od svega, nalazio se u samom centru Beograda. Početkom marta smo održali prvi sastanak sa njima, a tada je i zvanično proglašeno vanredno stanje zbog pandemije.

Shvatili smo da ne treba da se upuštamo u dalje pregovore dok se situacija ne smiri. Mnogi parovi oko nas su već promenili datume venčanja, i videli smo koliko su se mučili oko nečega što bi trebalo biti najlepši dan u njihovim životima. Odlučili smo da odložimo temu venčanja dok ne bude moguće ostvariti naše snove. Prethodna godina nas je naučila da ne možemo kontrolisati sve, i to smo prihvatili.

Venčanje u „nezgodno vreme“

Na proleće, nakon što smo odlučili preskočiti venčanje, obavestili smo porodicu da će nas čekati drugačija proslava za devet meseci. Čim su moje trudničke muke prošle, partner je predložio da se venčamo. U roku od dve nedelje, od „Ne dolazi u obzir da se udam debela i da ne mogu da pijem“, dogovorili smo sve detalje za avgust. Ostalo je samo da se nadamo da korona neće poremetiti naše planove i da će svi gosti biti zdravi nakon našeg venčanja.

Važno je napomenuti da organizacija venčanja za 200 gostiju usred pandemije nije bila dobra ideja, posebno kada je mladenka trudna. Ipak, mi smo bili vakcinisani i preležali smo koronu, pa smo odlučili krenuti u organizaciju.

Iako sam se šalila da ne želim da rađam dete u vanbračnoj zajednici, istina je da su me majke koje su se venčale nakon rođenja deteta odgovarale od te ideje, objašnjavajući da to nije tako jednostavno kao što izgleda. Shvatila sam da je verovatno lakše venčati se sa stomakom nego sa bebom u rukama.

Sada ću vam dati nekoliko saveta za organizaciju venčanja bez stresa:

Prostor – Kako sam se odlučila?

Znali smo da bez prostora i benda nema svadbe, pa smo se fokusirali na

te dve stvari pre nego što smo obznanili datum venčanja. Pronašli smo savršen restoran u centru grada, blizu našeg stana, koji je bio dovoljno prostran za sve goste. Ključno je bilo da smo bili sigurni da će svi moći lako da dođu i odu, bez brige o pijanim vozačima ili organizovanom prevozu. Želeli smo svadbu u gradu, i to je bilo naše opredeljenje.

Sada ćemo se fokusirati na muziku za svadbu.

Muzika za svadbu – jako bitna stavka!

Muzika za svadbe je jedan od najvažnijih elemenata jednog venčanja, jer od nje najviše zavisi uspeh proslave! Preporučujemo da odaberete kvalitetan bend za venčanje i/ili DJ-a koji će vam omogućiti da se opustite i uživate. Dogovorili smo se sa fantastičnim bendom koji je stvarno podigao atmosferu našeg venčanja.

Dali smo im spisak pesama koje želimo da sviraju, ali smo im takođe dali slobodu da čuju želje naših gostiju i prilagode se situaciji. To je bilo pun pogodak i svi su uživali u muzici.

Venčanje bez stresa – Da, moguće je!

Ključ za organizaciju venčanja bez stresa je da budete spremni da se prilagodite situaciji i da se ne opterećujete sitnicama. Planirajte unapred, ali budite spremni na promene i iznenađenja. Važno je da se opustite i uživate u svakom trenutku, jer je to vaš poseban dan.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći da organizujete svoje venčanje bez stresa i da će to biti najlepši dan u vašem životu.

Muzika za svadbe - saksofonista
Muzika za svadbe – saksofonista

Odabir dobrog fotografa

Jedan od ključnih faktora za uspešno venčanje, pored odabira muzike za svadbe, jeste dobar izbor fotografa. Kao neko ko nije baš uvek zadovoljan svojim izgledom na fotografijama, znala sam da je izbor pravog fotografa od suštinskog značaja.

Pre nego što smo se odlučili, pregledala sam desetine profila fotografa na društvenim mrežama i njihove portfolije. Svi su izgledali slično, ali zatim sam saznala ključni savet od prijateljice fotografa – „tražite da vam pokažu finalni proizvod koji šalju mladencima“. Na kraju smo se odlučili za jednog mladog, talentovanog fotografa koji je svojim radom i ljubaznošću osvoio naša srca!

Dekoracija – kao šlag na tortu

Dekoracija je još jedan važan element za stvaranje savršene atmosfere na venčanju. Mi smo odlučili prepustiti dekoraciju stručnjacima. Tim Gabi, koji se bavio dekoracijom, bio je fantastičan. Dali smo im slobodu da izraze svoju kreativnost unutar našeg budžeta i bili smo više nego zadovoljni rezultatima.

Važno je pronaći ljude koji će razumeti vašu viziju i imati dovoljno iskustva da je ostvare. Pustite ih da rade svoj posao i verujte im, jer profesionalci znaju kako da stvore magiju.

Dekoracija na venčanju
Dekoracija na venčanju

Ostale stavke koje ne smete da zaboravite

Osim ovih ključnih elemenata, postoji još nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir prilikom organizacije venčanja. To uključuje izbor bidermajera, burmi, transport za mladence, matičara, poklone za kumove, narukvice za kićenje gostiju, odelo za mladoženju, nakit i aksesoare, raspored sedenja i stolove, tortu i konfete.

Za sve ove stavke, korisno je napraviti detaljan plan i koristiti tabelu ili listu za praćenje kako biste se organizovali. Precrtavajte stavke sa liste kako biste imali jasan pregled i smanjili stres.

Na kraju, kao osoba koja voli kontrolu, sa svojeg venčanja sam naučila dve ključne lekcije za život:

  1. Nekada ne možete kontrolisati sve.
  2. Kada odustanete od kontrole, rezultat može biti savršen.

Zaključak

Venčanje je poseban trenutak u životu, i važno je da uživate u njemu bez nepotrebnog stresa. Okružite se profesionalcima i ljudima čija vam energija prija. Odaberite kvalitetnu muziku za svadbe, fotografa, dekoraciju, i sl. kako bi svi gosti, ali i vi, na kraju izašli zadovoljni sa te proslave.
Zapamtite, to je vaš dan, i trebalo bi da bude nezaboravan i predivan! Opustite se maksimalno i uživajte u njemu! 

Pogledajte najnoviji Promo Menhetn benda na youtube-u i saznajte zašto smo mi jedan od najčešćih izbora za nezaboravno dobre svadbe! 

Scroll to Top