Programska muzika za svadbe – Šta sve treba da znate?

Odlučili ste se za veliki korak, a to je da organizujete venčanje iz svojih snova i interesuje vas programska muzika za svadbe. Imate na umu okvirno kako bi taj koncept muzike izgledao, ali još uvek niste promislili sve detalje ni bendove za svadbe? Pre svega, čak i vrapci na grani znaju koliko je važan odabir kvalitetnog benda za proslave u današnje vreme kako bi jedno veselje prošlo u sjajnoj atmosferi.

Kako se u poslednjih nekoliko godina broj bendova za svadbe u Srbiji poprilično nagomilao, nije ni čudo zašto je mnogim budućim mladencima veliki izazov da pronađu programsku muziku za svadbe. Budući da je akcenat na dobroj atmosferi i žurci, od ključnog je značaja da vaš odabrani bend za proslave bude na nivou zadatka. A, to je uglavnom moguće ako ste sigurni u svoj odabir i njihovu dobru reputaciju, širok repertoar, odlično umeće sviranja i pevanja „na terenu“.

No, hajde da vidimo prvo šta zapravo predstavlja programska muzika za svadbe? Kako prepoznati dobar programski bend za proslave koji će od vašeg najvažnijeg i najlepšeg dana u životu, napraviti zaista jednu fenomenalnu žurku za pamćenje?

Šta je programska muzika za svadbe?

Programska muzika za svadbe, kako joj i sam naziv kaže, predstavlja muzički sastav koji je svoj repertoar unapred koncipirao za razne proslave. U današnje vreme, sve je više bendova koji funkcionišu po principu uvežbavanja određenog repertoara koji će izvoditi na slavljima. Taj repertoar može da bude veoma uzak, standardan ili širok, u zavisnosti od toga za koji programski bend za svadbe ste se odlučili.

Vrlo često programski bendovi za svadbe su oni koji pretežno sviraju pop/rok muziku i nešto malo (ili ništa od) narodnjaka. Naravno, to ne mora sasvim da bude istina jer postoje bendovi za proslave sa programskom muzikom koji takođe imaju širok dijapazon narodnjaka u svom repertoaru.

To je nekim mladencima čak i želja, kako bi izbegli bespotrebne nesuglasice i nezadovoljstvo ukoliko se angažuje neporgramski bend koji ide po principu naručivanja.

Zašto mnogi mladenci izbegavaju neprogramsku muziku?

Kao što smo spomenuli, mnogi mladenci namenski biraju programsku muziku kako bi izbegli neprijatne situacije na svojoj svadbi. Takve situacije se često dešavaju onda kada se duboko „uđe u alkohol“ i naručivanje pesama. A, složićete se, u 99% slučajeva se danas naručuju narodnjaci, što i nije problem ako su pesme vesele i idu uz trenutnu atmosferu na podijumu.

Međutim, neretko se desi da individue koje naručuju narodne pesme za veselje biraju neke specifične narodnjake koji su ili spori i nisu podobni za veselje zbog svog tekstualnog sadržaja (što mnogim drugim gostima ne ide u prilog), ili traže nešto za šta je malo ko čuo. Sve bi to naravno bilo uredu da se osoba koja naručuje takve pesme nalazi u probranoj ekipi u nekoj kafani.

Međutim, nikako ne smete mešati svadbu sa kafanom, jer iako se možda neki sličan repertoar svira – to i te kako nisu iste stvari. Čak su i dijametralno suprotne.

U kafani imate slobodu da tražite i najtugaljivije pesme koje vas diraju u srce, dok na svadbi ipak ne smete da zaboravite da su glavni akteri i domaćini – mladenci. I ukoliko je njihova želja da se neke određene pesme i žanrovi ne sviraju, morate poštovati njihovu odluku. To ne znači da neće biti narodnjaka (uglavnom ih bude, čast izuzecima) – već samo da neće biti onih koje biste vi rado u kafani naručili.

Kako odabrati programski bend za svadbe?

Najčešće pitanje budućih mladenaca glasi – Koji su to najpopularniji i najbolji programski bendovi za svadbe u Srbiji? Po kojim kriterijumima bi uopšte trebalo da se biraju bendovi za programske svadbe? Najbitnije je svakako da prvo vi stavite na papir šta sve želite, a šta ne želite od muzike na svojoj proslavi venčanja. Zatim, kakav vam je budžet koji možete da izdvojite za bend.

Nakon što ste okvirno sastavili željeni repertoar i budžet za svadbe, sledeći korak jeste da napravite top 3 izbor bendova koji se uklapaju u vaš budžet, fazon koji tražite i nivo sviračkog i pevačkog umeća koji vam je zadovoljavajući. Dakle, mora da vam se poklopi to da vam se odabrani programski bendovi za proslave pre svega dopadaju kako zvuče, kakav repertoar imaju i da se uklapaju u budžet koji ste spremni da platite.

Kada sastavite top 3 listu, ili top 2, na redu je da ih kontaktirate i pitate kada i gde biste mogli uživo da ih čujete. Zapamtite – Nikada, ali nikada ne angažujte bend „na slepo“ pre nego što ste ga uživo poslušali i videli. Jako je važan utisak uživo i energija koja se retko, ili skoro nikako ne može preneti na snimcima i onlajn.

Kada uživo poslušate sve, biće vam sve mnogo jasnije i shvatićete koji bend za programske svadbe je vaš bend iz snova!

Zaključak

Svakako – ne žurite sa izborom i krenite sa organizacijom vašeg venčanja na vreme. Kada kažem „na vreme“ mislim makar šest meseci unapred, kako bi i pored odabira muzike, imali vremena i za sve ostale stavke organizacije vaše svadbe. Svakako pored odabira prostora, najvažniji je i odabir dobrog i kvalitetnog benda, bilo da je programski ili ne.

Ono što mi vama možemo da kažemo jeste da je trenutno jedan od najpopularnijih (i ne, nismo pristrasni) Menhetn bend za svadbe i proslave koji je u osnovi programski bend, ali i pored pop/rok muzike nudi i širok dijapazon narodnjaka – od aktuelnih turbo folk pesama do starih, evergreen hitova narodne muzike!

Poslušajte promo Menhetn benda i uverite se zašto je ova programska muzika za svadbe pravi izbor za svačiji muzički ukus i nezaboravan provod!

Scroll to Top